Το παιδί μου έπεσε και χτύπησε στο κεφάλι. Τι να κάνω;
Όταν το παιδί σας πέσει και χτυπήσει το κεφάλι του, σας πιάνει μια μεγάλη ανησυχία. Δεν ξέρετε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε και πόσο πρέπει να ανησυχείτε. Δεν έχετε κι άδικο θα έλεγα. Τα χτυπήματα στο κεφάλι - ευτυχώς - τις περισσότερες φορές δεν είναι επικίνδυνα, και τα παιδικά κεφάλια αντέχουν περισσότερο.
Μερικές φορές όμως....
Οι πληροφορίες που θα διαβάσετε θα σας βοηθήσουν να ξέρετε πόσο σοβαρό είναι το χτύπημα και αν πρέπει να πάτε το παιδί στο Νοσοκομείο
Κάθε χτύπημα στο κεφάλι προκαλεί διάσειση. Αν το παιδί δεν έχασε τις αισθήσεις του, τότε το χτύπημα θεωρείται γενικά πολύ ελαφρύ, δεν εμπνέει ανησυχία, και δεν χρειάζεται να το μεταφέρουμε στο νοσοκομείο. Επικοινωνούμε όμως οπωσδήποτε με τον παιδίατρο που το παρακολουθεί.
Ταξινόμηση της σοβαρότητας της εγκεφαλικής κάκωσης
Ελαφρά
- Το παιδί δεν έχει συμπτώματα
- Έχει ελαφρύ πονοκέφαλο
- Έκανε τρία ή λιγότερα επεισόδια εμετών
Μέτρια
- Απώλεια της συνειδήσεως
- Προοδευτικός λήθαργος
- Πονοκέφαλος που αυξάνει συνεχώς
- Παρατεταμένοι εμετοί (περισσότερο από τρεις φορές) ή που συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα
- Παρουσιάζει μετατραυματική αμνησία
- Έχει σπασμούς μετά από τον τραυματισμό
- Έχει πολλαπλά τραύματα
- Εμφανίζει σοβαρές κακώσεις στο πρόσωπο
- Έχει σημάδια κατάγματος της βάσεως του κρανίου
Σοβαρή
- Παρουσιάζει εστιακά νευρολογικά σημεία (σπασμός ή παράλυση ενός μόνο άκρου, κλπ)
- Κάκωση με αντικείμενο που έχει τρυπήσει ή συμπιέσει τα οστά του κρανίου
- Επιπεπλεγμένο κάταγμα των οστών του κρανίου (ανοικτό αιμορραγούν τραύμα με κάταγμα των οστών του κρανίου)
Πότε θα κινητοποιηθείτε
Αν μετά από μια κάκωση της κεφαλής συμβαίνει κάτι από αυτά που πιο κάτω γράφονται, ενημερώστε αμέσως τον παιδίατρο ή μεταφέρετε το παιδί στο Νοσοκομείο.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Αν ο τραυματισμός ήταν βίαιος και το παιδί είναι τραυματισμένο και πεσμένο στο δάπεδο, πιθανόν αναίσθητο, μην το μετακινήσετε! Σκεπάστε το και ειδοποιείστε αμέσως το 166.
Αν έχει ταυτόχρονα κάκωση στην σπονδυλική του στήλη υπάρχει φόβος με τον τρόπο που θα το μετακινήσετε να βάλετε σε μεγάλο κίνδυνο την ζωή του. Ο σωστός τρόπος μετακίνησης είναι να το πιάσουν πολλά άτομα ταυτόχρονα, έτσι που το κεφάλι του σε σχέση με το σώμα του να μείνει ακίνητο και να το μεταφέρουν αμέσως σε φορείο (θα το έχετε δει πιθανόν σε κινηματογραφικές ταινίες).
Αφήστε όμως, αν είσαστε σε περιοχή που υπάρχει άμεση βοήθεια, αυτή την μετακίνηση να την κάνουν οι άνθρωποι που ξέρουν.
Οποιαδήποτε ανωμαλία της κατάστασης της συνειδητότητας του παιδιού (υπνηλία), της συμπεριφοράς του (απάθεια ή υπερδιέγερση, φωνές), της κινητικότητας ή μη ενός μέλους του (το παιδί κινεί λιγότερο το ένα πόδι, χρησιμοποιεί ένα μόνο χέρι για να μαζέψει τα παιχνίδια του), εμετοί ή σπασμοί, επιβάλλουν την προσαγωγή του παιδιού στο Νοσοκομείο. Ανάλογα με την κατάστασή του θα το μεταφέρετε ή με δικό σας όχημα ή καλώντας τις πρώτες βοήθειες.
Οι οδηγίες είναι μόνο ενημερωτικές και δεν σκοπεύουν να αντικαταστήσουν τον Παιδίατρο. Για κάθε Ιατρικό πρόβλημα, που αφορά το παιδί σας πρέπει να έρχεστε σε επαφή μαζί του ή με το πλησιέστερο Νοσοκομείο.
Κωνσταντίνος Ι. Νταλούκας - Παιδίατρος - Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων