Τι θα εμφανίσει το παιδί μου μετά τον εμβολιασμό
Συνήθως τα περισσότερα παιδιά που εμβολιάζονται δεν εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα. Κάποιες όμως φορές υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστούν ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Οι παρενέργειες αυτές συνήθως εμφανίζονται την ίδια ημέρα ή την άλλη, με εξαίρεση το εμβόλιο για την ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτιδα ή MMR όπως είναι διεθνώς γνωστό, από τα αρχικά των λέξεων Measles-Mumps-Rubella, που μπορεί να εμφανίσει πυρετό ή και εξάνθημα 3-15 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.
Ο εμβολιασμός είναι πολύ σημαντικός για την υγεία και την προστασία του παιδιού σας από πολύ σοβαρά για την ζωή του νοσήματα. Η κατανόηση του τι πρέπει να περιμένετε μετά τον εμβολιασμό βοηθά στην άμβλυνση των ανησυχιών και σας επιτρέπει να ανταποκριθείτε κατάλληλα σε τυχόν συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό. Ακολουθώντας τα συνιστώμενα προγράμματα εμβολιασμού και παραμένοντας ενήμεροι, κάνετε το καλύτερο για την προστασία της υγείας του παιδιού σας.
Ως γονείς, επιθυμείτε το καλύτερο για την υγεία και την ευημερία του παιδιού σας. Ο εμβολιασμός παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην προστασία των παιδιών από πολύ σοβαρά νοσήματα. Είναι φυσιολογικό να αναρωτιέστε τι να περιμένετε μετά τον εμβολιασμό του παιδιού σας. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε και θα σας ενημερώσω για τη διαχείριση πιθανών συμπτωμάτων.
Τα εμβόλια στο σύνολό τους είναι ασφαλή και δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα. Οι σοβαρές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Ελαφριές παρενέργειες
Μετά τον εμβολιασμό, είναι συνηθισμένο για τα παιδιά να έχουν ελαφριές παρενέργειες.
Οι περισσότερες παρενέργειες είναι ελαφρές και προσωρινές, όπως ερεθισμός, ερυθρότητα ή πόνος στο σημείο της ένεσης, ελαφρύς πυρετός (38-38,5 βαθμούς Κελσίου), κόπωση, και γκρίνια στα μικρότερα. Αυτά τα συμπτώματα, αν εμφανιστούν, κατά κανόνα εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ημέρες και μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι με απλά μέτρα.
Σοβαρές παρενέργειες (σπάνιες)
Ορισμένα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν πιο σπάνιες παρενέργειες. Μπορεί να συμβούν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλα σοβαρά συμπτώματα, αλλά η πιθανότητα να εμφανιστούν είναι ελάχιστη. Τα οφέλη του εμβολιασμού υπερβαίνουν κατά πολύ τους κινδύνους που σχετίζονται με αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις.
Οι παρενέργειες από τα εμβόλια παρακολουθούνται στενά από τις υγειονομικές αρχές και τους κατασκευαστές εμβολίων. Η ασφάλεια των εμβολίων είναι υψηλή και οι σοβαρές παρενέργειες είναι πολύ σπάνιες. Σε περίπτωση ανεπιθύμητης παρενέργειας, συνιστάται να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας ή να αναφέρετε την περίπτωση μέσω της κίτρινης κάρτας του ΕΟΦ, για την παρακολούθηση και την αναφορά των παρενεργειών.
Ανησυχία και ευερεθιστότητα
Η ανησυχία ή η ευερεθιστότητα είναι φυσιολογική για ορισμένα παιδιά μετά τον εμβολιασμό. Ανακουφίστε και ηρεμήστε το παιδί παρέχοντας ένα ήρεμο περιβάλλον. Απασχολήστε το με αγαπημένες δραστηριότητες ή πάρτε το αγκαλιά και κουνήστε το. Τα περισσότερα παιδιά ανακτούν τη συνήθη συμπεριφορά τους μέσα σε μία ή δύο ημέρες.
Καθυστερημένες αντιδράσεις
Σε σπάνιες περιπτώσεις, ορισμένα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν καθυστερημένες αντιδράσεις, όπως ήπιο εξάνθημα ή παροδική μείωση της όρεξης. Μπορεί να παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα αρκετές ημέρες μετά τον εμβολιασμό, αλλά και αυτά θα πρέπει να υποχωρήσουν χωρίς μακροπρόθεσμα προβλήματα.
Σημάδια αλλεργικών αντιδράσεων
Αν και σπάνιες, μπορεί να εμφανιστούν αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια. Προσέξτε για σημάδια όπως δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο του προσώπου ή του λαιμού, κνίδωση ή βράχνιασμα. Εάν το παιδί σας εμφανίσει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.
Επίμονα ή επιδεινούμενα συμπτώματα
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό είναι ήπια και προσωρινά. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα του παιδιού σας επιμένουν ή επιδεινώνονται πέραν της αναμενόμενης διάρκειας, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας. Είναι ζωτικής σημασίας να αποκλείσετε τυχόν υποκείμενες παθήσεις ή άσχετες ασθένειες, που έτυχε να εμφανιστούν.
Αντιμετώπιση ανεπιθύμητων αντιδράσεων μετά τον εμβολιασμό
Αν παραπονεθεί για έντονο πόνο στο σημείο της ένεσης, για να το ανακουφίσετε, μπορείτε να εφαρμόσετε μια δροσερή κομπρέσα ή να κάνετε απαλό μασάζ στην περιοχή. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντιπυρετικά/αναλγητικά, εφόσον σας τα συστήσει ο παιδίατρός σας, ακολουθώντας τις κατάλληλες οδηγίες δοσολογίας.
Εάν το παιδί σας εμφανίσει ελαφριά αύξηση της θερμοκρασίας μετά τον εμβολιασμό, εφαρμόστε μέτρα ανακούφισης. Κρατήστε το ενυδατωμένο, ελαφρά ντυμένο, κάντε του χλιαρό μπάνιο, σκουπίστε το ή βάλτε μια δροσερή κομπρέσα με βρεγμένο δροσερό πανί για τη μείωση του πυρετού.
Αν εμφανίσει πυρετό πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου στα πρώτα δύο 24ωρα μετά τον εμβολιασμό, χορηγείστε για να το ανακουφίσετε αντιπυρετικά. Τα αντιπυρετικά φάρμακα μπορεί να είναι παρακεταμόλη (πχ Depon) ή Ιβοπρουφαίνη (πχ Algofren). Για να το θυμάστε, η δοσολογία χορήγησης είναι το μισό του βάρους του παιδιού για την παρακεταμόλη (Depon) και την μισή δόση της παρακεταμόλης για το Algofren. Και τα δύο αυτά αναλγητικά/αντιπυρετικά φάρμακα χορηγούνται με μεσοδιάστημα 6 ωρών η μία από την άλλη δόση. Για παράδειγμα αν δώσατε Depon στις 6 το απόγευμα μπορείτε να δώσετε ξανά Depon στις 12 το βράδυ. Ενδιάμεσα στο 6ωρο του Depon, αν χρειαστεί, μπορείτε να δώσετε το Algofren, αλλά και για αυτό η επόμενη δόση θα είναι 6 ώρες μετά.
Όμως να θυμάστε ότι, σε κάθε περίπτωση που το παιδί σας θα κάνει πυρετό, έστω και αν ο παιδίατρος σας έχε ενημερώσει για την πιθανότητα εμφάνισης, θα του τηλεφωνήσετε για να τον ενημερώσετε. Δεν είναι σπάνιο ταυτόχρονα με τον εμβολιασμό το παιδί να νόσησε από κάτι άλλο και ο πυρετός να είναι από το νόσημα αυτό και όχι από το εμβόλιο.
Συνολικά, τα εμβόλια παρέχουν σημαντικά οφέλη για την προστασία από σοβαρές ασθένειες και αποτελούν έναν σημαντικό πυλώνα της δημόσιας υγείας. Η παρακολούθηση των παρενεργειών και η διατήρηση ενημερωμένης επικοινωνίας από τις αρμόδιες αρχές είναι σημαντικές για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.
Κωνσταντίνος Ι. Νταλούκας - Παιδίατρος - Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων