Πυρετικοί Σπασμοί στα παιδιά  Πόσο πρέπει να ανησυχούν τους γονείς;

13/10/2024
Οι πυρετικοί σπασμοί είναι σχετικά συχνό φαινόμενο στα παιδιά και συνήθως εμφανίζονται μεταξύ 6 μηνών και 5 ετών, κυρίως όταν υπάρχει απότομη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, συχνά εξαιτίας λοίμωξης. Αν και οι σπασμοί αυτοί προκαλούν έντονο άγχος στους γονείς, τις περισσότερες φορές είναι ακίνδυνοι και αυτοπεριοριζόμενοι. Ωστόσο, η σωστή αντιμετώπιση και γνώση για το πώς να αντιδράσετε είναι απαραίτητη για τη μείωση του κινδύνου και την εξασφάλιση της υγείας του παιδιού σας.

Τι είναι οι πυρετικοί σπασμοί

Οι πυρετικοί σπασμοί είναι σπασμοί που προκύπτουν όταν το παιδί ανεβάζει πυρετό, συνήθως πάνω από 38°C. 

Υπάρχουν δύο είδη πυρετικών σπασμών

  • Απλοί πυρετικοί σπασμοί. Διαρκούν λιγότερο από 15 λεπτά και δεν επαναλαμβάνονται μέσα στο ίδιο 24ωρο.
  • Σύνθετοι πυρετικοί σπασμοί. Διαρκούν περισσότερο από 15 λεπτά, ενδέχεται να επαναληφθούν στο ίδιο 24ωρο και μπορεί να επηρεάσουν μόνο μία πλευρά του σώματος.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση πυρετικών σπασμών

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώσετε φόβο ή άγχος, αλλά είναι σημαντικό να παραμείνετε ψύχραιμοι και να διατηρήσετε τον έλεγχο της κατάστασης. Οι σπασμοί συνήθως διαρκούν λιγότερο από 2 λεπτά και υποχωρούν από μόνοι τους.

Προστατέψτε το παιδί από τραυματισμούς. Τοποθετήστε το παιδί σε μια ασφαλή επιφάνεια, όπως το πάτωμα ή το κρεβάτι, και απομακρύνετε οποιοδήποτε αντικείμενο που μπορεί να το τραυματίσει κατά τη διάρκεια των σπασμών. Μην προσπαθήσετε να το συγκρατήσετε σφιχτά.

Γυρίστε το παιδί στο πλάι. Για να μειώσετε τον κίνδυνο εισρόφησης (να πάει υγρό στους πνεύμονες), γυρίστε το κεφάλι του παιδιού στο πλάι.

Μην τοποθετήσετε τίποτα στο στόμα. Ένα από τα πιο διαδεδομένα λάθη είναι να προσπαθήσει κάποιος να ανοίξει το στόμα του παιδιού ή να τοποθετήσει κάποιο αντικείμενο για να μην «καταπιεί» τη γλώσσα του. Αυτό είναι επικίνδυνο και ενδέχεται να προκαλέσει πνιγμό ή τραυματισμό.

Χρονομετρήστε τη διάρκεια των σπασμών. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διάρκεια των σπασμών. Εάν οι σπασμοί διαρκούν περισσότερο από 5 λεπτά, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει πιο σοβαρή κατάσταση και απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση.

Μείωση της θερμοκρασίας. Μετά τους σπασμούς, βοηθήστε το παιδί να επανέλθει σε φυσιολογική θερμοκρασία. Χρησιμοποιήστε αντιπυρετικά, όπως Depon ή Algofren, και αποφύγετε τη χρήση ασπιρίνης σε παιδιά κάτω των 18 ετών, καθώς σχετίζεται με το σύνδρομο Reye. Κάντε χλιαρά μπάνια ή χρησιμοποιήστε υγρές πετσέτες για να το δροσίσετε, αποφεύγοντας τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.

Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο. Ακόμη κι αν οι σπασμοί υποχωρήσουν, θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον παιδίατρο για περαιτέρω εκτίμηση. Εκείνος θα αξιολογήσει την ανάγκη για πιο ειδικές εξετάσεις ή παρακολούθηση.

Πότε να ζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια

  • Εάν οι σπασμοί διαρκούν περισσότερο από 5 λεπτά.
  • Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή δεν ανακτά τις αισθήσεις του γρήγορα μετά το επεισόδιο.
  • Εάν οι σπασμοί εμφανιστούν στην μία πλευρά του σώματος.
  • Εάν είναι το πρώτο επεισόδιο πυρετικών σπασμών που εμφανίζει το παιδί σας.

Προληπτικά μέτρα για παιδιά με γνωστό ιστορικό πυρετικών σπασμών

Παρακολούθηση της θερμοκρασίας. Μετράτε τακτικά τη θερμοκρασία του παιδιού όταν είναι άρρωστο και ξεκινήστε έγκαιρα τη λήψη αντιπυρετικών. Μια τακτική που μπορεί ίσως να βοηθήσει, είναι η χορήγηση αντιπυρετικού κάθε 3 ώρες εναλλάξ για το 1ο 24ωρο μόνο, αφού υπάρξει συνεννόηση ή εξέταση από τον παιδίατρο.

Εξασφαλίστε καλό αερισμό και ελαφρύ ντύσιμο. Το παιδί πρέπει να βρίσκεται σε χώρο που αερίζεται καλά, ενώ το ντύσιμό του να είναι ελαφρύ ώστε να μη ζεσταίνεται υπερβολικά.

Καλή ενυδάτωση. Η σωστή ενυδάτωση βοηθά τον οργανισμό να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του πιο αποτελεσματικά, ιδιαίτερα όταν είναι άρρωστο.

Επαναληψιμότητα και πρόγνωση

Η πλειονότητα των παιδιών που έχουν πυρετικούς σπασμούς δεν θα εμφανίσει σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη ή στη νοητική τους εξέλιξη. Οι περισσότεροι πυρετικοί σπασμοί είναι μεμονωμένα περιστατικά, όμως περίπου το ένα τρίτο των παιδιών μπορεί να εμφανίσει ξανά σπασμούς μελλοντικά.

Οι πυρετικοί σπασμοί μπορεί να είναι τρομακτικοί, αλλά με σωστή αντιμετώπιση, οι γονείς μπορούν να διαχειριστούν με ασφάλεια την κατάσταση και να βοηθήσουν το παιδί τους να ανακάμψει γρήγορα. Συνιστάται πάντα η συμβουλή του παιδίατρου για εξατομικευμένη καθοδήγηση και παρακολούθηση.

Κωνσταντίνος Ι Νταλούκας - Παιδίατρος - Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων