Η χρήση της πιπίλας έχει συσχετιστεί με καθυστερήσεις στην ομιλία, ιδιαίτερα εάν γίνεται παρατεταμένη χρήση μετά την ηλικία των 12 μηνών. Η συχνή χρήση της μπορεί να περιορίσει τον χρόνο που το παιδί εξασκεί την παραγωγή φωνημάτων και τη λεκτική επικοινωνία, καθώς η πιπίλα περιορίζει τις ευκαιρίες για προσπάθειες ομιλίας και μιμητισμού.
Πέθανε 3χρονο από σταφύλι. Μέθοδος Baby-Led Weaning
Πόσες φορές πρέπει να συμβεί η ίδια τραγωδία και πόσα παιδιά πρέπει να συνεχίσουν να πεθαίνουν για να πληροφορηθούν οι γονείς ότι τα μικρά παιδιά μπορεί να πνιγούν με σκληρές τροφές;
Δυστυχώς σήμερα το πρωί μάθαμε ότι ένα τρίχρονο παιδάκι στην Τήνο κατέληξε γιατί έφραξε η αναπνευστική του οδός από ρώγες σταφύλι.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μια τέτοια τραγωδία. Σπάνια μεν αλλά έχει συμβεί και στο παρελθόν, ακόμα και σε μεγαλύτερα παιδιά. Αν δεν με απατάει η μνήμη μου ήταν πριν από αρκετά χρόνια σε ένα τετράχρονο κορίτσι σε παιδικό σταθμό, πάλι από ρώγα σταφυλιού.
Γιατί όμως συμβαίνουν αυτά τα τραγικά περιστατικά που χάνουν την ζωή τους μικρά υγιή παιδιά;
- Έλλειψη σωστής πληροφόρησης
- Πλημμελής επιτήρηση των μικρών παιδιών όταν τρώνε
- Προσφορά σκληρών τροφών σε μικρά παιδιά
- Οι γονείς πιστεύουν ότι το παιδί τους δεν πρόκειται να πνιγεί
- Άγνοια πρώτων βοηθειών
Σχεδόν πάντα, δεν παραλείπω να λέω στους γονείς μικρών παιδιών ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν προσφέρουν σκληρές τροφές στα παιδιά τους, αφού μπορεί να πνιγούν. Επιμένω τα φρούτα για τα πολύ μικρά παιδιά να προσφέρονται λιωμένα και όχι ολόκληρα, εκτός κι αν πρόκειται για φρούτα που μπορούν να τα λιώσουν με το χέρι τους και να τα προσφέρουν. Σε πολλούς αναφέρω ιδιαίτερα τις ρώγες σταφυλιού και τον κίνδυνο που διατρέχει το παιδί τους.
Αυτό κάνω εγώ. Φτάνει όμως αυτό;
Ασφαλώς και όχι.
Η πληροφορία για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα πολύ μικρά παιδιά με τις σκληρές τροφές θα έπρεπε να είναι συνεχής και όχι με την ευκαιρία τέτοιων τραγικών γεγονότων. Πρέπει η πολιτεία να φροντίσει - και όχι μόνο για αυτό- , να ενημερώσει τους γονείς για τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά τους από διάφορες αιτίες, έτσι ώστε να προλάβουμε να χάνονται ή να τραυματίζονται σοβαρά τα παιδιά μας.
Πως μπορεί να το κάνει;
Με ενημερωτικές καμπάνιες, με site που έπρεπε να διατηρεί, με σελίδα και αναρτήσεις στα σόσιαλ μήντια, με συχνά μηνύματα στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις και με ότι άλλο πρόσφορο μέσο υπάρχει. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει στην χώρα μας με αποτέλεσμα οι γονείς να μην είναι σωστά πληροφορημένοι και να θρηνούμε παιδιά.
Η επιτήρηση από τους γονείς την ώρα που τρώνε τα παιδιά στις ηλικίες αυτές είναι πολύ σημαντικός προληπτικός παράγοντας, ιδιαίτερα όταν τους έχουν δώσει να φάνε σκληρές τροφές. Τα ατυχήματα στις ηλικίες αυτές είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που απειλεί τα παιδιά. Όχι οι λοιμώξεις.
Ποιές τροφές μπορούμε να δώσουμε σε παιδιά μεγαλύτερα του ενός έτους;
- Μικρά κομμάτια μαλακών τροφών, όπως μαλακά φρούτα, μακαρόνια, ψιλοκομμένο κοτόπουλο, μπορούν να δοθούν.
- Αποφύγετε τρόφιμα με σκληρές επιφάνειες και μεγάλα κομμάτια, όπως κομμάτια μεγάλων φρούτων, και κρέας που δεν έχει μαγειρευτεί και κοπεί σε μικρά κομμάτια.
Είναι πάντα σημαντικό να προσέχετε το παιδί κατά τη διάρκεια των γευμάτων και να δίνετε τροφές που είναι κατάλληλες για την ηλικία τους. Ανάλογα με την ανάπτυξη του παιδιού, οι γονείς μπορούν να αυξάνουν την ποικιλία και το μέγεθος των κομματιών, πάντα όμως με προσοχή για τον πνιγμό.
Η ενημέρωση των γονιών και η εκμάθηση παροχής πρώτων βοηθειών, έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία για την παρέμβασή τους στην περίπτωση τέτοιων γεγονότων. Στα σχολεία επίσης πρέπει να αποτελέσει μάθημα που θα διδάσκεται στα παιδιά.
Και λίγα να θυμούνται να κάνουν είναι πολύ καλύτερα από το να φωνάζουν βοήθεια ή να μην κάνουν τίποτε.
Δεν θα ξεχάσω μια μητέρα που ήρθε πριν χρόνια στο ιατρείο μου και μου είπε "γιατρέ κόντεψα να χάσω το παιδί μου πριν μερικές ημέρες. Κατάπιε κάτι σκληρό και του έφραξε το λαιμό με αποτέλεσμα να μελανιάσει μπροστά στα μάτια μου και να το βλέπω να πεθαίνει". Και εσύ τι έκανες; την ρώτησα. "Τι να κάνω γιατρέ μου" μου είπε. "Το πήρα αγκαλιά και έτρεχα στους δρόμους φωνάζοντας βοήθεια". Ευτυχώς έτυχε να φύγει από τύχη το σκληρό κομμάτι και το παιδί σήμερα ζει.
Τα τελευταία χρόνια αρκετοί γονείς έχουν γίνει οπαδοί μια μεθόδου που λέγεται Baby-Led Weaning
Η μέθοδος BLW (Baby-Led Weaning) είναι μια προσέγγιση στην εισαγωγή στερεών τροφών στα βρέφη, όπου το παιδί καθοδηγείται να εξερευνήσει και να τρώει στερεά τρόφιμα από μικρή ηλικία, αντί να του παρέχονται τροφές λιωμένες σε χυλό ή πουρέ. Η μέθοδος αυτή έχει προταθεί ως ένας τρόπος να ενθαρρύνει την αυτονομία, την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του παιδιού και την ευεξία του.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι πιθανοί κίνδυνοι και παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν εφαρμόζετε τη μέθοδο BLW:
Πνιγμός: Το βασικό μειονέκτημα της μεθόδου BLW είναι ο κίνδυνος πνιγμού, καθώς τα μωρά μπορεί να δυσκολευτούν να μασάνε και να καταπιούν μεγάλα κομμάτια τροφής. Είναι σημαντικό να προσέχετε το παιδί κατά τη διάρκεια των γευμάτων και να επιλέγετε τροφές που είναι κατάλληλες για την ηλικία του και εύκολα μπορεί να καταπιεί.
Διατροφικές ανάγκες: Σε μερικές περιπτώσεις, το βρέφος ενδέχεται να μην καταναλώνει αρκετή ποσότητα τροφής μέσω της μεθόδου BLW, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές του ανάγκες.
Αναγνώριση αλλεργιών: Η εισαγωγή ποικίλων τροφών με τη μέθοδο BLW μπορεί να καθυστερήσει την αναγνώριση αλλεργιών, καθώς η εισαγωγή πολλών τροφών ταυτόχρονα δυσκολεύει τον εντοπισμό του αίτιου αντιδράσεων.
Η μέθοδος BLW δεν είναι αναγνωρισμένη από κάποιο επίσημο οργανισμό ως επίσημα πιστοποιημένη. Πρόκειται για μια προσέγγιση που προέκυψε από την εμπειρία και τις παρατηρήσεις γονέων στη διατροφή των βρεφών και των παιδιών.
Ορισμένοι επιστημονικοί φορείς υποστηρίζουν την μέθοδο BLW γιατί πιστεύουν ότι προωθεί την αυτονομία του παιδιού, ενθαρρύνει την εξάσκηση των κινητικών δεξιοτήτων και την ανάπτυξη των αισθήσεων του παιδιού, και βασίζεται στον φυσιολογικό τρόπο που τα μωρά εξερευνούν την τροφή.
Ωστόσο, άλλοι επιστημονικοί φορείς μπορεί να εκφράζουν ανησυχίες όσον αφορά τον πνιγμό και την επάρκεια της διατροφής των παιδιών με τη μέθοδο BLW. Μπορεί επίσης να υπάρχουν ανησυχίες για την έλλειψη επαρκούς επιστημονικής έρευνας που να υποστηρίζει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της μεθόδου σε μεγάλη κλίμακα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά την εισαγωγή στερεών τροφών με μορφή πουρέδων και κομματιών, αλλά δεν έχει εκφράσει επίσημη θέση για τη μέθοδο BLW.
Οι πυρετικοί σπασμοί είναι σχετικά συχνό φαινόμενο στα παιδιά και συνήθως εμφανίζονται μεταξύ 6 μηνών και 5 ετών, κυρίως όταν υπάρχει απότομη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, συχνά εξαιτίας λοίμωξης. Αν και οι σπασμοί αυτοί προκαλούν έντονο άγχος στους γονείς, τις περισσότερες φορές είναι ακίνδυνοι και αυτοπεριοριζόμενοι. Ωστόσο, η σωστή...
Η πρόσθια πηγή του κρανίου, είναι μια μαλακή περιοχή στην κορυφή του κρανίου των βρεφών, που επιτρέπει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη διευκόλυνση του τοκετού. Αυτή η πηγή συνήθως κλείνει κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Πολλοί γονείς ανησυχούν όταν παρατηρούν ότι η πηγή δεν έχει κλείσει μέσα στο αναμενόμενο χρονικό πλαίσιο. Σε αυτό το...
Καθώς η σχολική χρονιά άρχισε, είναι απαραίτητο να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά σας είναι υγιή και έτοιμα να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις της σχολικής ζωής. Ο προληπτικός έλεγχος στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, αποτελεί μια σημαντική διαδικασία που μπορεί να ενισχύσει την υγεία και την ευημερία των παιδιών, συμβάλλοντας παράλληλα στη βελτίωση...
Τα πράσινα προϊόντα καθαρισμού είναι γενικά ασφαλέστερα για τα παιδιά από τα παραδοσιακά καθαριστικά, καθώς μειώνουν την έκθεση σε επιβλαβείς χημικές ουσίες. Ωστόσο, η ασφάλεια τους εξαρτάται από τη σωστή χρήση και την προσεκτική επιλογή προϊόντων με αξιόπιστες πιστοποιήσεις. Είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες και να αποφεύγετε προϊόντα που...
Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού απαιτεί συνολική προσέγγιση και αυτές οι στρατηγικές είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες. Προσαρμόζοντας τη διατροφή και τον τρόπο ζωής, τα παιδιά μπορούν να έχουν μια δυνατή άμυνα απέναντι στις λοιμώξεις
Τα μικρά παιδιά λατρεύουν τα κατοικίδια κυρίως τα σκυλάκια και τα γατάκια. Δεν είναι λίγες οι φορές που ως γονείς δέχεστε πολύ μεγάλες πιέσεις για να πάρετε στο σπίτι ένα σκυλάκι ή ένα γατάκι.
Τι πρέπει να κάνετε; Υπάρχουν κίνδυνοι για τα παιδιά; Υπάρχουν οφέλη;
Είναι και αυτά τα αδέσποτε που το παιδί σας ενδέχεται να συναντήσει στον...
Πολλοί γονείς εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα παιχνίδια ή οι παρέες που είναι παραδοσιακά συνδεδεμένες με ένα συγκεκριμένο φύλο μπορεί να επηρεάσουν την ταυτότητα φύλου ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό του παιδιού τους. Αυτές οι αντιλήψεις βασίζονται συχνά σε κοινωνικά στερεότυπα και όχι σε επιστημονικά δεδομένα και είναι αρκετά διαδεδομένες μεταξύ...