Ο παππούς έχει έρπητα ζωστήρα. Μπορεί να έρθει σε επαφή με τα εγγόνια ή την έγκυο μητέρα;

29/03/2025
Ο έρπητας ζωστήρας προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού της ανεμευλογιάς-ζωστήρα (VZV). Το άτομο με έρπητα ζωστήρα μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άτομα που δεν έχουν ανοσία στην ανεμευλογιά, προκαλώντας ανεμευλογιά και όχι έρπητα ζωστήρα. Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω άμεσης επαφής με τις φυσαλίδες του εξανθήματος.

Πότε μπορεί ο παππούς να έρθει σε επαφή με το εγγόνι:

Εάν το παιδί έχει ήδη νοσήσει από ανεμευλογιά ή έχει εμβολιαστεί πλήρως και με τις 2 δόσεις του εμβολίου για την ανεμευλογιά, τότε ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά χαμηλός και η επαφή μπορεί να γίνει με προσοχή.

Εάν το παιδί ΔΕΝ έχει ανοσία στην ανεμευλογιά (δεν έχει νοσήσει ούτε έχει εμβολιαστεί), τότε θα πρέπει να αποφευχθεί κάθε στενή επαφή με τον παππού μέχρι την πλήρη επούλωση των δερματικών βλαβών.

Πότε ο παππούς δεν είναι πλέον μεταδοτικός;

Ο ιός θεωρείται μεταδοτικός μέχρι να σχηματιστούν κρούστες σε όλες τις φυσαλίδες, κάτι που συνήθως διαρκεί 7-10 ημέρες από την εμφάνιση του εξανθήματος. Όσο υπάρχουν ενεργές φυσαλίδες, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης.

Μέτρα πρόληψης

Ο παππούς πρέπει: 

  • να καλύπτει τις δερματικές βλάβες για να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης
  • να πλένει συχνά τα χέρια του
  • αν είναι δυνατόν, να αποφεύγει την επαφή με το παιδί μέχρι την πλήρη επούλωση των βλαβών

Συμπέρασμα

Αν το παιδί είναι ανεμβολίαστο ή δεν έχει περάσει ανεμευλογιά, πρέπει να αποφευχθεί η επαφή μέχρι την επούλωση των βλαβών. Αν είναι πλήρως εμβολιασμένο, η επαφή μπορεί να γίνει με προσοχή.

Μπορεί να έρθει σε επαφή με την έγκυο μητέρα;

Η επαφή του παππού με την έγκυο μητέρα πρέπει να αποφεύγεται εάν η μητέρα δεν έχει ανοσία στην ανεμευλογιά (δηλαδή, αν δεν έχει νοσήσει στο παρελθόν ή δεν έχει εμβολιαστεί και με τις 2 δόσεις). Ο ιός του έρπητα ζωστήρα μπορεί να μεταδοθεί μέσω άμεσης επαφής με τις φυσαλίδες του εξανθήματος και να προκαλέσει ανεμευλογιά, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη κατά την εγκυμοσύνη.

Κίνδυνοι της ανεμευλογιάς στην εγκυμοσύνη

Πρώτο και δεύτερο τρίμηνο: Υπάρχει μικρός αλλά υπαρκτός κίνδυνος συγγενούς συνδρόμου ανεμευλογιάς, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανωμαλίες στο έμβρυο (π.χ. δερματικές ουλές, οφθαλμικές και νευρολογικές βλάβες).

Τρίτο τρίμηνο: Η λοίμωξη μπορεί να είναι σοβαρότερη για τη μητέρα και να οδηγήσει σε πνευμονία.

Λίγο πριν τον τοκετό: Αν η μητέρα μολυνθεί 5 ημέρες πριν ή 2 ημέρες μετά τον τοκετό, το νεογνό μπορεί να αναπτύξει σοβαρή νεογνική ανεμευλογιά.

Πότε μπορεί να γίνει η επαφή;

  • Αν η μητέρα έχει ανοσία (έχει περάσει ανεμευλογιά ή έχει εμβολιαστεί), ο κίνδυνος είναι μηδενικός και μπορεί να έρθει σε επαφή με προσοχή.
  • Αν δεν είναι γνωστή η ανοσία της, καλό είναι να γίνει έλεγχος αντισωμάτων (VZV IgG) πριν αποφασιστεί η επαφή.
  • Αν δεν έχει ανοσία, η επαφή πρέπει να αποφευχθεί μέχρι να σχηματιστούν κρούστες σε όλες τις φυσαλίδες του παππού.

Συμπέρασμα

Η επαφή μπορεί να γίνει μόνο αν η έγκυος έχει ανοσία. Αν δεν είναι γνωστό αν έχει ανοσία, καλό είναι να γίνει έλεγχος αντισωμάτων και μέχρι τότε να αποφεύγεται η επαφή.


Κωνσταντίνος Ι Νταλούκας - Παιδίατρος - Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων