Η τροφή ως θεμέλιος λίθος της υγείας

11/09/2023
Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη και εξέλιξη κατά τη βρεφική, παιδική και εφηβική ηλικία. Είναι επίσης σημαντική για τη διατήρηση της καλής υγείας καθ' όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής. Οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες, τα σχολεία και η εκπαίδευση μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά
Παρά τις προσπάθειες, η παιδική παχυσαρκία παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών του προβλήματος, και την προώθηση υγιεινών συμπεριφορών και καθημερινής άσκησης, από όλη την οικογένεια
Η διατροφή αποτελεί μικρότερο πρόβλημα στην ανάπτυξη υπερβαρότητας και παχυσαρκίας, από ότι η σωματική άσκηση.

Πέρα από την υγιεινή διατροφή, η ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό και την άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο σημείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος παχυσαρκία


Αν πραγματικά σας ενδιαφέρει η υγεία των παιδιών και πιστεύετε ότι η τροφή που καταναλώνουν είναι οι θεμέλιοι λίθοι για την υγεία τους και την μακροζωία, προσπαθήστε:

1. Να υιοθετήσετε για εσάς και τα παιδιά σας σωστές διατροφικές συνήθειες.

2. Μαγειρέψτε σπιτικό φαγητό με φρέσκα αγνά υλικά, ακόμα και από το προηγούμενο βράδυ για να έχουν να φάνε το επόμενο μεσημέρι που θα γυρίσουν από το σχολείο.

3. Επιλέξτε με μεγάλη προσοχή τις τροφές, αποφεύγοντας τις πολύ λιπαρές, με πολύ αλάτι ή ζάχαρη κα σε κονσέρβες.

4. Πριν αγοράσετε συσκευασμένες τροφές, αφιερώστε χρόνο και διαβάστε την ετικέτα, για να δείτε αν περιέχει πολύ αλάτι, ζάχαρη ή πολλά λιπαρά, κυρίως κεκορεσμένα. Αν ναι προτιμήστε να πάρετε κάποιο άλλο με λιγότερα.

5. Δώστε τους να φάνε δύο φορές την εβδομάδα ψάρι και δύο φορές την εβδομάδα όσπρια.

6. Επιλέξτε ψάρια που είναι άφθονα σε ω3-λιπαρά, όπως η σαρδέλα, ο κολιός, η τσιπούρα, το λαβράκι, ο γαύρος κλπ

7. Αποφύγετε τα μεγάλα ψάρια (τόνο, ξιφία κλπ) ή δώστε τα σπανιότερα (έχουν μολυνθεί με υδράργυρο).

8. Βάλτε στην καθημερινή τους διατροφή λαχανικά (βρασμένα ή ωμά) και δύο μεσαίου μεγέθους φρούτα.

9. Περιορίστε την κατανάλωση στο κόκκινο κρέας σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

10. Μην αγοράζετε και μην διατηρείτε στα ντουλάπια ή στο ψυγείο γλυκά, σοκολάτες, μπισκότα, πατατάκια, νάτσος, κρουασάν, παγωτά. Αργά ή γρήγορα θα τα φάτε εσείς ή τα παιδιά σας.

11. Μην τα επιβραβεύετε με φαγητά που τους αρέσουν και μην υποκύπτετε στις απαιτήσεις τους για άλλο φαγητό όταν κάτι δεν τους αρέσει.

12. Σεβαστείτε την πείνα τους και όταν λένε ότι δεν πεινάνε ή χόρτασαν μην επιμένετε να τα ταΐζετε.

13. Όταν τρώνε φροντίστε όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές και τα τηλέφωνα να είναι κλειστά.

14. Για μέχρι και την ηλικία των 8 ετών η ποσότητα βρασμένου κρέατος ή ψαριού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 65-80γρ. Από τα 8 έως και τα 17 έτη ζωής η ποσότητα είναι γύρω στα 150γρ, ενώ για τις μεγαλύτερες ηλικίες δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 250γρ την ημέρα.

15. Πείτε στον παππού και στην γιαγιά τι θέλετε να ταΐζουν τα παιδιά σας.

16. Σταματήστε να εμπιστεύεστε την υγεία των παιδιών σας και αυριανών ενηλίκων στα ταχυφαγεία, τα εστιατόρια και σε κάθε κατάστημα που εμπορεύεται έτοιμη τροφή.

Κωνσταντίνος Ι. Νταλούκας - Παιδίατρος  - Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων

Η θρομβοφιλία είναι μια κατάσταση αυξημένης προδιάθεσης για θρόμβωση, δηλαδή για τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα, λόγω γενετικών ή επίκτητων παραγόντων που επηρεάζουν τη φυσιολογική ισορροπία του συστήματος που είναι υπεύθυνο για την πήξη του αίματος.
Ο έρπητας ζωστήρας προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού της ανεμευλογιάς-ζωστήρα (VZV). Το άτομο με έρπητα ζωστήρα μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άτομα που δεν έχουν ανοσία στην ανεμευλογιά, προκαλώντας ανεμευλογιά και όχι έρπητα ζωστήρα. Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω άμεσης επαφής με τις φυσαλίδες του εξανθήματος.
Η δυσπραξία είναι μια κατάσταση που επηρεάζει το πώς ο εγκέφαλος λέει στο σώμα να κινηθεί. Φανταστείτε τον εγκέφαλο σαν έναν «μαέστρο» που δίνει οδηγίες σε μια ορχήστρα. Στη δυσπραξία, οι οδηγίες αυτές μπερδεύονται, και το παιδί δυσκολεύεται να κάνει πράγματα που χρειάζονται συντονισμό, όπως να πιάσει ένα κουτάλι ή να δέσει τα κορδόνια του.
Το ξένο γάλα (μητρικό υποκατάστατο γάλακτος σε σκόνη ή έτοιμο υγρό) που έχει περισσέψει στο μπουκάλι δεν πρέπει να διατηρείται για επόμενη χρήση λόγω του κινδύνου ανάπτυξης βακτηρίων .
Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (ultra-processed foods, UPFs) έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας μέσω διαφόρων μηχανισμών που περιλαμβάνουν την αυξημένη πρόσληψη πολλών θερμίδων, την υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και λιπαρών, τη χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και την αρνητική επίδραση στη ρύθμιση της όρεξης.
Πολλές φορές στο Μαιευτήριο που θα γεννήσετε το παιδί σας μπορεί να ερωτηθείτε αν θέλετε να φυλάξετε βλαστοκύτταρα. Οι επιλογές που έχετε είναι ή να πληρώσετε για ένα ιδιωτικό συμβόλαιο φύλαξης, ή να δώσετε τα βλαστοκύτταρα σε δωρεάν δημόσιες τράπεζες φύλαξης.

Η χρήση ειδικών απορρυπαντικών για το πλύσιμο των ρούχων του μωρού είναι σημαντική, κυρίως κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, καθώς το δέρμα των βρεφών είναι πιο ευαίσθητο, λεπτό και επιρρεπές σε ερεθισμούς ή αλλεργικές αντιδράσεις.

Ο υποσπαδίας είναι μια συγγενής ανωμαλία όπου το έξω στόμιο της ουρήθρας βρίσκεται σε θέση διαφορετική από την κορυφή της βαλάνου του πέους. Οι μορφές του υποσπαδία κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη θέση του εξωτερικού στομίου της ουρήθρας.

Η χορδή (Chordee) είναι μια συγγενής ανωμαλία που συχνά συνδέεται με τον υποσπαδία. Πρόκειται για μία κάμψη του...