Διακοπές το καλοκαίρι

16/08/2023
Η πιο χαρούμενη, ανέμελη, συναρπαστική περίοδος για τα παιδιά είναι αυτή των διακοπών. Είναι έτοιμα και ανυπόμονα να γνωρίσουν έναν καινούργιο κόσμο, να εξερευνήσουν, να παίξουν παιχνίδια με καινούργιους φίλους. Η ασυγκράτητη λαχτάρα τους μπορεί όμως να χαθεί από έναν τραυματισμό και μαζί μ' αυτή και οι οικογενειακές διακοπές. Κάθε ηλικιακή ομάδα έχει διαφορετικές ανάγκες και διατρέχει διαφορετικούς κινδύνους κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Συχνά προβλήματα και νοσήματα που απειλούν τα παιδιά το καλοκαίρι

  1. Θερμοπληξία
  2. Εγκαύματα από τον ήλιο
  3. Αφυδάτωση
  4. Γαστρεντερίτιδα και τροφικές δηλητηριάσεις
  5. Τσιμπήματα εντόμων, δήγματα φιδιών και άγριων ζώων
  6. Τσιμπήματα από τσούχτρες και ψάρια
  7. Εξωτερική ωτιτιδα ( το αυτί του κολυμβητή)
  8. Πνιγμός σε πισίνες και θαλασσα
  9. Αλλεργίες
  10. Τραυματισμοί και πτώσεις
  11. Τροχαία δυσυχήματα
  12. Δηλητηριάσεις από γεωργικά φάρμακα


Αν δεν υπάρχει κοντά στον τόπο παραμονής φαρμακείο πρέπει να προμηθευτείτε και να έχετε μαζί σας:

  1. επιδεσμικό υλικό
  2. αντιπυρετικά
  3. αντισταμινικά 
  4. αντιβιωτικά
  5. κορτιζονούχο σκεύασμα σε ενέσιμη ή πόσιμη μορφή


Οδηγίες για τις διακοπές με τα παιδιά σας

Γενικές οδηγίες

  1. Αν έχετε παιδί που πάσχει από σοβαρή αλλεργία, πρέπει ΠΑΝΤΟΤΕ να έχετε μαζί σας 2 ενέσεις αδρεναλίνης (Anapen).
  2. Είναι σημαντικό να προγραμματίζετε εκ των προτέρων και να γνωρίζετε τις διαθέσιμες ιατρικές δομές στον τόπο προορισμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. 
  3. Χρησιμοποιείστε εντομοαπωθητικά για τα μεγαλύτερα παιδιά και κουνουπιέρες για τα νεογέννητα και τα βρέφη.
  4. Μην βγάζετε τα παιδιά στον ήλιο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.
  5. Τα νεογέννητα, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά χρειάζονται πολύ μεγαλύτερη προσοχή και επιτήρηση. Χρησιμοποιείστε αντηλιακά με δείκτη προστασίας 15-30, ρούχα, καπέλο και γυαλιά. Τα νεογέννητα και τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 2 ετών δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον ήλιο.
  6. Η μετακίνηση και η παραμονή σε μέρη που δεν είναι ο συνήθης τόπος κατοικίας, αυξάνει τον κίνδυνο για ατυχήματα και τραυματισμούς.


Για παιδιά 0 - 2 ετών

  • Μην πάτε τα βρέφη που είναι μικρότερα των 2 μηνών στην θάλασσα
  • Ντύστε τα με ελαφριά και καλά αεριζόμενα ρούχα
  • Κρατήστε τα σε σκιερά μέρη και αποφύγετε να τα βλέπει ο ήλιος
  • Φροντίστε να τα ενυδατώνετε συχνά ώστε να μην αφυδατωθούν
  • Προστατεύστε τα από τα έντομα (εντομοαπωθητικά, κουνουπιέρες)
  • Αποφύγετε τον συνωστισμό προς αποφυγή λοιμώξεων

 Για παιδιά 2 - 12 ετών

  • Ενθαρρύνετε να πίνουν άφθονο νερό 
  • Χρησιμοποιείστε εντομοαπωθητικά 
  • Τα παιδιά μέχρι 3 ετών δεν ξέρουν να κολυμπούν. Επιτηρείστε διαρκώς τα παιδιά όταν παίζουν κοντά σε νερό ή κολυμπούν, μπορεί να πνιγούν. 
  • Διδάξτε πως να αποφεύγουν τα επικίνδυνα φυτά, έντομα και ζώα 
  • Ελέγξτε τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού που θα μείνετε καθώς και τον περιβάλλοντα χώρο, όσον αφορά τους πιθανούς κινδύνους τραυματισμού ή ατυχημάτων

Για παιδιά 13 - 18 ετών

  • Μέθη
  • Κίνδυνος πνιγμού μετά από κατανάλωση αλκοόλ και κολύμβηση 
  • Κίνδυνος σοβαρού τροχαίου μετά από κατανάλωση αλκοόλ και οδήγηση 
  • Κίνδυνοι σοβαρού δυστυχήματος μετά από ενοικίαση και οδήγηση μοτοποδηλάτων και «γουρούνας» στα νησιά 
  • Προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα 
  • Χρήση ουσιών 
  • Διδάξτε τους πρώτες βοήθειες 

Συγκεκριμένα και αναλυτικά

Η πιο χαρούμενη, ανέμελη, συναρπαστική περίοδος για τα παιδιά είναι αυτή των διακοπών. Είναι έτοιμα και ανυπόμονα να γνωρίσουν έναν καινούργιο κόσμο, να εξερευνήσουν, να παίξουν παιχνίδια με καινούργιους φίλους. Η ασυγκράτητη λαχτάρα τους μπορεί όμως να χαθεί από έναν τραυματισμό και μαζί μ' αυτή και οι οικογενειακές διακοπές. 

Τι πρέπει να προσέξετε ώστε να αποφύγετε να έχουν τα παιδιά σας μικρά και μεγάλα "ατυχήματα" στην εξοχή;

Κάθε ηλικιακή ομάδα έχει διαφορετικές ανάγκες και διατρέχει διαφορετικούς κινδύνους κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Τα βρέφη τους πρώτους μήνες της ζωής τους και ιδιαίτερα αυτά που είναι μέχρι 40 ημερών είναι πολύ ευάλωτα, λόγω της μη ολοκλήρωσης του ανοσοποιητικού τους συστήματος, στις λοιμώξεις. Έτσι, η οικογένεια είναι προτιμότερο να περάσει τις διακοπές σε δικό της εξοχικό σπίτι (αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα), όπου υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής καθώς και οι ανέσεις για την φροντίδα του βρέφους και τις οποίες δεν δύναται να παρέχει ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Η μητέρα θα υποστεί λιγότερη ταλαιπωρία και θα φροντίσει καλύτερα τις αυξημένες ανάγκες του βρέφους.

Η μητέρα θα πρέπει να απαγορεύσει την είσοδο στο εξοχικό ατόμων που είναι άρρωστοι με βήχα, συνάχι, πυρετό κλπ. Άτομα επίσης που καπνίζουν δεν επιτρέπεται να καπνίζουν μέσα στο σπίτι. Γενικότερα πρέπει να επιδιώκει μειωμένες συναναστροφές, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα λοίμωξης τόσο της ίδιας όσο και του βρέφους.

Απαγορεύεται η έκθεση του μωρού στην ηλιακή ακτινοβολία. Οι όποιες δραστηριότητες των γονέων επιβάλουν την έξοδό του από το σπίτι θα πρέπει να πραγματοποιούνται τις πολύ πρωινές ή απογευματινές ώρες, άλλως το καροτσάκι του να φέρει σκιάδιο για τον ήλιο. Το πρόβλημα των κουνουπιών που "δρουν" τις ίδιες ώρες μπορεί να ξεπεραστεί με μια κουνουπιέρα. Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στην ποιότητα του νερού της περιοχής και να χρησιμοποιείται εμφιαλωμένο σε περίπτωση που αυτό δεν ανήκει σε εγκεκριμένο δίκτυο ή υπάρχουν πληροφορίες για την κακή ποιότητά του (πηγάδια, δεξαμενές κλπ).

Τα παιδιά μέχρι 5 ετών είναι σε κίνδυνο ατυχημάτων κυρίως από την έλλειψη γνώσεων που έχουν σχετικά με το περιβάλλον προορισμού. Φεύγουν από ένα «φιλικό» περιβάλλον πόλης, από την ασφάλεια του σπιτιού τους και πηγαίνουν σε ένα άγνωστο, "εχθρικό" περιβάλλον εξοχής που η επαφή με φίδια, έντομα, σκορπιούς κλπ, και η πρόσβαση σε γεωργικά φάρμακα και εργαλεία, τσιμπούρια είναι συχνή, με αποτέλεσμα ατυχήματα, καθώς και ελαφρούς έως σοβαρούς τραυματισμούς, δηλητηριάσεις και πνιγμούς.

Με την άφιξη της οικογένειας στην εξοχή οι γονείς πρέπει να λάβουν μέτρα προφύλαξης και αρχικά να ελέγξουν τον χώρο στον οποίο θα κινηθούν και θα παίξουν τα παιδιά, προκειμένου να διαπιστώσουν την ασφάλειά του. Ο έλεγχος πρέπει να αφορά το εσωτερικό του σπιτιού όσο και τον περιβάλλοντα χώρο. Πριν τα παιδιά βγουν να παίξουν πρέπει να απομακρύνουν υλικά που κρίνονται επικίνδυνα για τραυματισμούς, όπως πέτρες, οικοδομικά υλικά, εργαλεία κήπου κλπ. Στην συνέχεια να ενημερώσουν τα παιδιά και να ορίσουν τον χώρο παιχνιδιού τους. Επίσης, να τα ενημερώσουν για τους κινδύνους και να τους δώσουν οδηγίες προφύλαξης. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα τα αφήσουν να παίζουν μόνα τους χωρίς την απαραίτητη από ενήλικα επίβλεψη.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι τα περισσότερα παιδιά μέχρι 3 ετών δεν γνωρίζουν κολύμβηση οπότε ο κίνδυνος πνιγμού είναι ορατός. Τα μικρά παιδιά μπορούν να πνιγούν ακόμα και σε 10 εκ. νερό. Οι γονείς λοιπόν δεν πρέπει να τους επιτρέπουν να παίζουν στη θάλασσα ή στη πισίνα μόνα τους, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν πνιγεί παιδιά, λόγω έλλειψης προσοχής των ενηλίκων.

Όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτου ηλικίας, πρέπει να προστατεύονται από τα τσιμπήματα των εντόμων. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών οι γονείς πρέπει να λαμβάνουν προφυλακτικά μέτρα, όπως είναι η χρήση εντομοαπωθητικών και η ένδυση του παιδιού με μακριά ρούχα. Οι κουνουπιέρες και οι σίτες παραθύρων μπορούν να τα προστατεύουν περαιτέρω.

Στην εξοχή όμως τα παιδιά κινδυνεύουν και από τσιμπήματα άλλων εντόμων, όπως οι σφήκες και οι μέλισσες. Για την αποφυγή αυτών των ενοχλητικών και κάποιες φορές επικίνδυνων δηγμάτων, οι γονείς δεν πρέπει να επιτρέπουν στα παιδιά τους να παίζουν σε μέρη όπου υπάρχει νερό (βρύσες που στάζουν, λάστιχα ποτίσματος), αλλά και κοντά σε ορισμένα φυτά που προτιμούν αυτά τα έντομα. Αν παρά τα μέτρα προκύψει τσίμπημα θα πρέπει να δώσουν στο παιδί κάποιο αντισταμινικό σιρόπι. Για τα αλλεργικά στα τσιμπήματα μελισσών παιδιά πρέπει να υπάρχει πάντα διαθέσιμη ένεση κορτιζόνης ή ό,τι άλλο θα υποδείξει ο παιδίατρος.

Τα τσιμπούρια αποτελούν σύνηθες πρόβλημα και δυνητικά μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας. Οι γονείς συχνά στην αρχή μπορεί να ξεγελαστούν, νομίζοντας πχ ότι είναι μια ελιά στο δέρμα, και δεν δίνουν την πρέπουσα προσοχή. Για την αφαίρεσή του απαιτείται κατάλληλος χειρισμός ώστε να μην μείνει τμήμα του στο δέρμα του παιδιού. Εάν δεν γνωρίζουν πώς να το αφαιρέσουν είναι προτιμότερο να απευθυνθούν σε κάποιο παιδίατρο.

Επίσης, στην ύπαιθρο ελλοχεύει ο κίνδυνος δαγκώματος του παιδιού από οχιά. Στη χώρα μας η οχιά είναι το μοναδικό δηλητηριώδες φίδι. Η άμεση και σωστή αντιμετώπιση μιας τέτοιας περίπτωσης είναι καίρια για τη ζωή του παιδιού. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς ότι δεν πρέπει να ρουφήξουν το δηλητήριο, ούτε να δέσουν το δαγκωμένο σημείο. Πρέπει να κρατήσουν το σημείο του δήγματος σε χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο της καρδιάς, να δώσουν παυσίπονα στο παιδί, να το σκεπάσουν εάν κρυώνει, να το στηρίξουν ψυχολογικά και να το μεταφέρουν το γρηγορότερο στο νοσοκομείο.

Όσον αφορά τον ήλιο και τη θάλασσα, τα παιδιά δεν πρέπει να πηγαίνουν για μπάνιο αν δεν έχουν περάσει 3-4 ώρες από το τελευταίο γεύμα τους. Να μην εκτίθενται στον ήλιο μεταξύ 11:00-16:00 ώστε να αποφευχθούν περιστατικά θερμοπληξίας, ηλιακού εγκαύματος, αλλά και καρκίνου και του δέρματος. Πρέπει να είναι ντυμένα με ελαφρά, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά βαμβακερά ή λινά ρούχα. Να φορούν καπέλο, γυαλιά ηλίου και να παίζουν στην σκιά. Να υπάρχει πάντα διαθέσιμο νερό και οι γονείς να τους υπενθυμίζουν να πίνουν υγρά.

Επίσης, στα θαλάσσια μέσα (βάρκες, σκάφη αναψυχής κλπ) που επιβαίνουν παιδιά θα πρέπει να υπάρχουν τα κατάλληλα για την ηλικία τους σωστικά μέσα. Τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να βρίσκονται σ' αυτά χωρίς να φορούν σωσίβιο.

Οι έφηβοι είναι σημαντικό να μην πίνουν αλκοόλ στην παραλία, να μην οδηγούν ή κάνουν επικίνδυνα σπορ μετά από την κατανάλωσή του, γιατί κινδυνεύουν από πνιγμό ή σοβαρό τραυματισμό των ίδιων αλλά και άλλων.

Τέλος, στην περίπτωση που δεν υπάρχει κοντά στον τόπο παραμονής φαρμακείο οι γονείς πρέπει να έχουν προμηθευτεί : επιδεσμικό υλικό, αντιπυρετικά, αντιαλλεργικά (τα οποία είναι καλό να έχουν μαζί τους σε κάθε περίπτωση), αντιβιωτικό, κορτιζονούχο σκεύασμα σε ενέσιμη ή πόσιμη μορφή (κατόπιν υπόδειξης παιδίατρου). Για την αντιμετώπιση ηλιακού εγκαύματος, το οποίο πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί, χρειάζεται επάλειψη με κάποιο γαλάκτωμα με καλαμίνη που βοηθά στον ερεθισμό και τον κνησμό ή αντισταμινικά, αναλγητικά, λήψη άφθονων υγρών και ανάπαυση. Για σοβαρότερο ηλιακό έγκαυμα πρέπει να συμβουλευτούν παιδίατρο.

Κωνσταντίνος Ι. Νταλούκας - Παιδίατρος - Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων