Η χρήση ειδικών απορρυπαντικών για το πλύσιμο των ρούχων του μωρού είναι σημαντική, κυρίως κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, καθώς το δέρμα των βρεφών είναι πιο ευαίσθητο, λεπτό και επιρρεπές σε ερεθισμούς ή αλλεργικές αντιδράσεις.
Ασφάλεια των παιδιών στις παιδικές χαρές
Οι παιδικές χαρές είναι δημόσιοι χώροι όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν, να ασκηθούν και να αναπτύξουν δεξιότητες. Ωστόσο, λόγω της φύσης του περιβάλλοντος και των δραστηριοτήτων που διεξάγονται εκεί, υπάρχει ο κίνδυνος ατυχημάτων.
ΟΛΕΣ οι παιδικές χαρές, σύμφωνα με νόμο, για να είναι ανοιχτές και να λειτουργούν πρέπει να έχουν κολλημένο στην είσοδο ειδικό σήμα πιστοποίησης. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να είναι κλειδωμένες και να μην λειτουργούν. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και αν οι γονείς πάρουν την ευθύνη.
Στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, τα ατυχήματα στις παιδικές χαρές αποτελούν σημαντικό ζήτημα όσον αφορά την παιδική ασφάλεια. Συνήθως, τα ατυχήματα σε παιδικές χαρές μπορεί να περιλαμβάνουν πτώσεις, καταπλακώσεις, κατάγματα, τραυματισμούς κλπ. Οι παράγοντες που συνδέονται με τα ατυχήματα σε παιδικές χαρές περιλαμβάνουν την κατάσταση του εξοπλισμού, τη σωστή συντήρηση, τον σχεδιασμό του χώρου και τις επιτρεπόμενες ηλικίες των παιδιών για κάθε είδος εξοπλισμού.
Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να κρατήσετε το παιδί σας ασφαλές στην παιδική χαρά:
- Επιβλέψτε το παιδί σας ανά πάσα στιγμή.
- Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας φοράει κράνος ή προστατευτικό εξοπλισμό όταν χρησιμοποιεί σκούτερ, πατίνια, skateboard ή ποδήλατα.
- Διδάξτε το παιδί σας να μην πηδάει από τις κούνιες ή άλλο εξοπλισμό που περιστρέφεται ή κινείται.
- Χρησιμοποιείτε μόνο πιστοποιημένες παιδικές χαρές που είναι κατάλληλες για την ηλικία και έχουν ασφαλή επίστρωση στο έδαφος, όπως ροκανίδια, άμμο, καουτσούκ κλπ, κάτω και γύρω από τον εξοπλισμό. Αναφέρετε επικίνδυνες παιδικές χαρές στους οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για αυτές.
- ΟΛΕΣ οι παιδικές χαρές σύμφωνα με νόμο για να είναι ανοιχτές και να λειτουργούν πρέπει να έχουν κολλημένο στην είσοδο ειδικό σήμα πιστοποίησης. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να είναι κλειδωμένες και να μην λειτουργούν. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και αν οι γονείς πάρουν την ευθύνη.
Για να βοηθήσετε στην πρόληψη τραυματισμών, χρησιμοποιήστε σωστά τον εξοπλισμό της παιδικής χαράς και υπενθυμίστε στο παιδί σας:
- Να κουνιέται στην κούνια ΠΑΝΤΑ καθιστό.
- Επιτρέψτε να κάθεται στην κούνια μόνο ένα άτομο κάθε φορά.
- Πείτε του να περιμένει τη σειρά του στη τσουλήθρα και να μην σπρώχνεται με τα άλλα παιδιά.
- Πείτε του να κατεβαίνει την τσουλήθρα μόνο καθιστό.
- Πείτε του να χρησιμοποιεί τις μπάρες από το πολύζυγο μόνο για να κρεμιέται – όχι για ακροβατικά.
- Πείτε του να παίζει ήσυχα. Τα σπρωξίματα και το έντονο παιχνίδι μπορεί να οδηγήσουν σε πτώσεις και τραυματισμούς.
- Ποτέ μην τους φοράτε κοσμήματα, σακάκια με κορδόνια περίσφιξης ή κασκόλ όταν παίζουν. Μπορεί να πιαστούν στον εξοπλισμό της παιδικής χαράς και να πνιγούν.
- Φορέστε τους κατάλληλα υποδήματα, όπως αθλητικά παπούτσια.
- Ενημερώστε έναν υπεύθυνο του δήμου εάν ο εξοπλισμός της παιδικής χαράς δεν φαίνεται ασφαλής.
Τα κύρια αίτια ατυχημάτων στις παιδικές χαρές περιλαμβάνουν:
Πτώσεις: Οι πτώσεις είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα αίτια τραυματισμού στις παιδικές χαρές. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη χρήση των διαφόρων εξοπλισμών, όπως τις κούνιες, τις τσουλήθρες και τα κινούμενα ή περιστρεφόμενα παιχνίδια.
Καταπλακώσεις: Κατά τη χρήση των παιδικών εξοπλισμών, μπορεί να υπάρξουν καταπλακώσεις ή παγίδες, κατά τις οποίες ένα παιδί μπορεί να παγιδευτεί ή να συνθλιβεί.
Τραυματισμοί: Ορισμένα μέρη των παιδικών χαρών μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς, όπως αιχμηρές άκρες, βίδες, καρφιά, σκαλοπάτια που γλιστρούν κ.α.
Προσκρούσεις: Τα παιδιά μπορεί να προσκρούσουν μεταξύ τους κατά την κίνηση και το παιχνίδι, προκαλώντας τραυματισμούς.
Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα και να βελτιωθεί η ασφάλεια στις παιδικές χαρές, λαμβάνονται διάφορα μέτρα:
Σχεδιασμός και Κατασκευή: Ο εξοπλισμός πρέπει να σχεδιάζεται με γνώμονα την ασφάλεια. Πρέπει να μην υπάρχουν αιχμηρές άκρες, οι επιφάνειες να είναι αντιολισθητικές και ο εξοπλισμός να είναι κατάλληλος για διάφορες ηλικίες.
Συντήρηση: Ο εξοπλισμός πρέπει να υπόκειται σε τακτικούς ελέγχους και συντηρήσεις για να ανιχνεύονται προβλήματα ασφαλείας και να επιδιορθώνονται άμεσα.
Επιτήρηση: Η παρουσία ενηλίκων είναι σημαντική για την επιτήρηση των παιδιών και την αποτροπή επικίνδυνων συμπεριφορών.
Εκπαίδευση: Η εκπαίδευση των γονέων, κηδεμόνων και φροντιστών είναι σημαντική για να γνωρίζουν πώς να προάγουν την ασφαλή συμπεριφορά των παιδιών στις παιδικές χαρές και να αναγνωρίζουν πιθανούς κινδύνους.
Προτεραιότητα στην Ηλικία: Ο εξοπλισμός πρέπει να είναι κατάλληλος για την ηλικία των παιδιών που τον χρησιμοποιούν. Κάθε είδος εξοπλισμού έχει προτεινόμενες ελάχιστες και μέγιστες ηλικίες χρήσης.
Επαγρύπνηση: Ορισμένοι εξοπλισμοί, όπως οι τσουλήθρες, μπορεί να προκαλέσουν περιστασιακά εγκαύματα αν είναι πολύ ζεστοί λόγω ηλιοφάνειας. Επίσης, παιδιά που παίζουν γύρω από κούνιες πρέπει να είναι προσεκτικά επιτηρούμενα.
Καθαριότητα: Η συχνή καθαριότητα του χώρου μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή των τραυματισμών από αντικείμενα όπως γυαλιά, καρφιά ή άλλα αντικείμενα που ενδέχεται να βρίσκονται στο έδαφος.
Ο υποσπαδίας είναι μια συγγενής ανωμαλία όπου το έξω στόμιο της ουρήθρας βρίσκεται σε θέση διαφορετική από την κορυφή της βαλάνου του πέους. Οι μορφές του υποσπαδία κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη θέση του εξωτερικού στομίου της ουρήθρας.
Η χορδή (Chordee) είναι μια συγγενής ανωμαλία που συχνά συνδέεται με τον υποσπαδία. Πρόκειται για μία κάμψη του...
Το παιδί μου βήχει επίμονα λόγω κάποιας ίωσης. Τι φάρμακο μπορώ να του δώσω για τον βήχα;
Σε περιπτώσεις επίμονου βήχα λόγω ιογενούς λοίμωξης, η θεραπεία είναι κυρίως υποστηρικτική, καθώς δεν υπάρχει ειδική αντιιική αγωγή για τις περισσότερες κοινές λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ωστόσο, μπορείτε να πάρετε μέτρα που θα ανακουφίσουν τα συμπτώματα, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του παιδιού και την ασφάλεια των φαρμάκων.
Τα Προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που, όταν χορηγούνται σε κατάλληλες ποσότητες, προσφέρουν οφέλη για την υγεία του παιδιού ή του ενήλικα.
Οι άφθες (αφθώδη έλκη) είναι μικρές, επώδυνες πληγές που εμφανίζονται στο εσωτερικό του στόματος, στα ούλα, τη γλώσσα, το εσωτερικό των χειλιών ή των παρειών. Εμφανίζονται συχνά στα παιδιά και μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία, ειδικά κατά τη διάρκεια της σίτισης, της κατανάλωσης όξινων τροφών ή ποτών, ή του βουρτσίσματος των δοντιών.
Οι HMO (Human Milk Oligosaccharides) είναι ολιγοσακχαρίτες, δηλαδή σύνθετοι υδατάνθρακες, που βρίσκονται φυσικά στο μητρικό γάλα. Πρόκειται για τη τρίτη πιο άφθονη στερεή ουσία στο μητρικό γάλα μετά από τη λακτόζη και τα λιπίδια. Αν και δεν προσφέρουν άμεση θρεπτική αξία στο βρέφος, έχουν σημαντικά βιολογικά οφέλη
Το παραμιλητό στον ύπνο στα παιδιά είναι συχνά αβλαβές και, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αποτελεί ένδειξη κάποιας κλινικής ή ψυχικής διαταραχής. Είναι ένα κοινό φαινόμενο που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνηθέστερα εμφανίζεται στην παιδική και εφηβική ηλικία. Οι έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 50% των παιδιών παραμιλούν...
Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, μπορείτε να χορηγείτε ρύζι και παράγωγά του (όπως κρέμες ρυζιού ή ρυζάλευρο) σε βρέφη κάτω του ενός έτους, αλλά με μέτρο. Αρκετοί οργανισμοί υγείας, όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), συνιστούν περιορισμένη κατανάλωση προϊόντων ρυζιού σε βρέφη και μικρά παιδιά λόγω της παρουσίας ανόργανου...
Η χρήση της πιπίλας έχει συσχετιστεί με καθυστερήσεις στην ομιλία, ιδιαίτερα εάν γίνεται παρατεταμένη χρήση μετά την ηλικία των 12 μηνών. Η συχνή χρήση της μπορεί να περιορίσει τον χρόνο που το παιδί εξασκεί την παραγωγή φωνημάτων και τη λεκτική επικοινωνία, καθώς η πιπίλα περιορίζει τις ευκαιρίες για προσπάθειες ομιλίας και μιμητισμού.
Οι πυρετικοί σπασμοί είναι σχετικά συχνό φαινόμενο στα παιδιά και συνήθως εμφανίζονται μεταξύ 6 μηνών και 5 ετών, κυρίως όταν υπάρχει απότομη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, συχνά εξαιτίας λοίμωξης. Αν και οι σπασμοί αυτοί προκαλούν έντονο άγχος στους γονείς, τις περισσότερες φορές είναι ακίνδυνοι και αυτοπεριοριζόμενοι. Ωστόσο, η σωστή...
Η πρόσθια πηγή του κρανίου, είναι μια μαλακή περιοχή στην κορυφή του κρανίου των βρεφών, που επιτρέπει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη διευκόλυνση του τοκετού. Αυτή η πηγή συνήθως κλείνει κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Πολλοί γονείς ανησυχούν όταν παρατηρούν ότι η πηγή δεν έχει κλείσει μέσα στο αναμενόμενο χρονικό πλαίσιο. Σε αυτό το...